Samen met 9 partners gaat de Coöperatie BelsLijntje ‘stepping stones’ creëren langs het BelsLijntje. Op iedere stap”steen” worden voedselveldjes aangelegd, die geschikt zijn voor bijen.

Bloemen, struiken en bomen langs het fietspad voorzien onvoldoende in stuifmeel en nectar voor bijen en bestuivende insecten. Uit een flora-inventarisatie in 2014 op het Bels Lijntje blijkt dat de aanwezigheid van drachtplanten matig is. In Nederland gaat het de laatste jaren niet zo goed met de bij. De bijensterfte is toegenomen van het normale 8 tot 20 en zelfs 30%.

Door het creëren van een Bijenlint Bels Lijntje van voedselrijke veldjes, bloemen, struiken en bomen, z.g. Bee-o-toop lossen we het probleem van het voedselaanbod voor bijen en bestuivende insecten op, zorgen we voor een aantrekkelijker landschap en fietspad en zijn bewoners en recreanten zich meer bewust van het nut van bestuivende insecten.

Coöperatie Bels Lijntje samen met 9 partijen, neemt het initiatief voor dit 35 kilometer lange bijenlint van Tilburg tot Turnhout. Te beginnen in 2015, realiseren we op vier locaties tussen Tilburg en Riel, z.g. stepping stones (stapstenen). In de projectflyer kunt u er meer over lezen.

De ingrediënten van ons plan zijn Bezige Bijen – Brabantse Boekweit – Beste Buren en natuurlijk gaat u kennis maken met Bea de Bij en Harry de Hommel.

Kinderen kunnen met hun ouders en begeleiders een leuke tocht ondernemen van stepping stone naar stepping stone. Daar maken ze kennis met Bea de Bij en Harry de Hommel. Zij nemen de kinderen op een speelse en laagdrempelige manier mee in hun verhaal over de voedselschaarste en hun voorkeur voor een gevarieerd menu. We zijn in overleg met de basisscholen in de wijken Tilburg West, Korvel en Oud Zuid om bijenvoedselveldjes in hun leerroutes op te nemen.

Honing en Brabantse boekweit afkomstig van stadsimker Marcel Horck, zijn de unieke ingrediënten van een heerlijke tripel ‘Tilburgs Boekweitbier’, gebrouwen door Reuzenbieren in Moergestel. “Een bier met verhaal” dat in 2015 wordt aangeboden aan horecazaken langs het Bels Lijntje. Een deel van de verkoopopbrengst is voor nieuwe voedselveldjes langs het Bels Lijntje.

Het project wordt gerealiseerd met financiële steun van:
Vitaal Leisure Landschap
– Stadse Boeren voor leefbaarheid (L@B project Provincie Noord-Brabant)

Nieuws over de voortgang van het project kunt u hier volgen.

Er zijn twee flyers beschikbaar:
project Bijenlint 
Grijze Brabantse Boekweit van Stichting Korensla