In 2017 bestaat Bels Lijntje 150 jaar, een jubileumjaar. Dit is een bijzondere aanleiding voor Coöperatie Bels Lijntje, de zeven gemeenten en de pas opgerichte Stichting Bels Lijntje 150 jaar om plannen te ontwikkelen om dit heugelijke feit te vieren.

Het Bels Lijntje kan uitgroeien tot het langste grensoverschrijdend bijenlint van Europa waarvan honingbijen, wilde bijen, vlinders en andere insecten kunnen profiteren.

Onze aanpak is gericht op het verbeteren van het leefgebied en het voedselaanbod voor bestuivende insecten. Dit kan door: het bloemrijker en structuurrijker maken van de bermen langs het Bels Lijntje, het creëren van bijenveldjes – en randen met nectarplanten op gronden langs het fietspad en het aanplanten van geschikte bomen en struiken op en langs het Bels Lijntje.  En ook in particuliere tuinen in plantsoenen en bij agrarische grondeigenaren.

In 2015 heeft Coöperatie Bels Lijntje de eerste voedselveldjes voor bestuivende insecten gerealiseerd in de buurt van Tilburg. Sinds begin 2016 werkt de coöperatie samen met meerdere betrokken streekpartijen om de biodiversiteit te vergroten. Zij heeft daarom de projectgroep Bijenlint Bels Lijntje opgezet. De komende tijd gaat de projectgroep zowel aan Nederlandse als aan Belgische zijde, werken aan concrete invulling en uitvoering van het Bijenlint-plan 2017-2018.

De projectgroep Bijenlint Bels Lijntje bestaat uit vertegenwoordigers van de gemeenten Baarle-Nassau, Alphen-Chaam, Tilburg, Goirle, Brabants Landschap,  Bijenhoudersvereniging Alphen e.o., Bijenhoudersvereniging St. Ambrosius Tilburg-Udenhout en Agrarische Natuurverenigingen.

Het Bijenlint Bels Lijntje wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Nationale Postcodeloterij en Brabants Landschapnationale_postcode_loterij_logo-jpeg-3

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn