Voor een persbericht over het aankomende Cultureel Fietsevent Bels Lijntje op 8 september 2013, verzamelden we quotes bij een aantal van onze partners. Van Harrie Nuijten, Burgemeester van gemeente Alphen-Chaam, ontvingen we een hartverwarmende reactie welke we hier in zijn geheel plaatsen.

Waarom is dit evenement op 8 sep volgens u uniek te noemen? Waarmee onderscheidt het zich van andere fietsevents / culturele events?

“De symboliek van het Bels Lijntje is zo mooi: hoe levendig, vitaal en inspirerend kan een dood spoor zijn…..? Dit evenement legt zoveel verbindingen. Tussen de snelheid van de stad en de rust van het platteland. Wij zijn de tuin van de stad: de stad kan ons niet missen en wij kunnen de stad niet missen. Zonder stad verloedert de tuin, zonder tuin verkilt de stad. Tussen toen en nu, heden en verleden. Tussen mensen aan beide kanten van de grens. Tussen makers en genieters van kunst en cultuur. Ik hoop dat dit evenement de opmaat kan zijn naar een bredere belangstelling voor de specifieke kwaliteiten en landschappelijke en culturele parels van ons grensgebied: het Bels Lijntje is een hele mooie parel aan die ketting. Dit evenement verdient het om een traditie te worden. Het is een fantastisch initiatief, ik heb bewondering voor de combinatie van passie en professionaliteit waarmee het aangepakt wordt.”

Hoe is jullie mooie samenwerking met de initiatiefgroep in Tilburg tot stand gekomen? Waarom waren jullie enthousiast?

“In ons document “Hallo Brabant, Wij zijn Alphen-Chaam” signaleerden wij hoe belangrijk en uniek de grensbeleving is in ons gebied en welke kansen die oplevert voor culturele en cultuurhistorische evenementen. Wij hoorden van de initiatieven om het Bels Lijntje in Cultuurhistorisch opzicht nieuw leven in de blazen en hebben de initiatiefnemers ontmoet en gezorgd voor verbindingen met de Stichting Cultuurontwikkeling Alphen-Chaam en met het BKKC dat de besteding van de Impulsgelden van de provincie coördineert. Het Cultureel Fietsevent dat op 8 september wordt georganiseerd maakt ideeën waar op een manier die fraaier is dan wij durfden te dromen!”

Waarom past een evenement rondom Bels Lijntje bij het DNA van Alphen Chaam? Met andere woorden, waarom is het van belang / wat voegt het toe ?

Het DNA van Alphen-Chaam sluit aan op Cittaslow als een “way of life”: Gastvrijheid, rust, ruimte, authenticiteit, aandacht voor de streek en streekproducten, duurzaamheid, cultuurbeleving, kortom alles wat het leven de moeite waard maakt. Dit evenement brengt al die componenten bij elkaar en verbindt daarbij mensen van stad en land, Nederlands en Belgisch met elkaar. Dit evenement past naadloos in de Cittaslow-gedachte die wij samen met onze burgers en ondernemers ontwikkelen en koesteren. (red: Alphen-Chaam is in 2010 internationaal gecertificeerd als “Cittaslow” gemeente. In een Cittaslow kunnen inwoners en bezoekers op een plezierige, gastvrije manier en op een menselijk tempo genieten. Een gemeente wordt pas Cittaslow als die zich positief onderscheidt op de beleidsterreinen Milieu, Infrastructuur, Kwaliteit van leven, Instandhouding streekproducten, Gastvrijheid en Bewustzijn. Op al deze terreinen heeft Alphen-Chaam concrete maatregelen genomen of wil dat gaan doen.)

Waarom MOET iedereen in Alphen Chaam e.o. die van fietsen en of cultuur houdt meedoen met de tocht / of komen kijken bij de activiteiten op 8 sep?

1. omdat je een zo compleet en fraai programma niet wilt missen.
2. omdat een gezondere en meer inspirerende besteding van de zondag nauwelijks te bedenken is
3. omdat de deelnemers versteld zullen staan van creativiteit en gastvrijheid die zij op de route tegen zullen komen én van het prachtige, wisselende landschap.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn